Naar Hampi

5 februari 2025 - Hampi, India

Tijdens onze rustdag in Chikmagalur fietsen we naar een koffieplantage om een rondleiding te boeken. Spijtig genoeg zijn ze nu juist aan het oogsten en gaat de toer niet door. Dan maar naar het koffiemuseum. De namiddag wordt gebruikt om te luieren en de was en de plas te doen. We logeren in een prachtige villa waarvan we de enige gasten zijn. De gastvrouw woont in de week in de stad zodat we het huis voor ons alleen hebben. ‘‘s avonds komt ze speciaal voor ons terug om te koken. Het smaakt heerlijk.

Met tegenzin verlaten we deze prachtige homestay met lieve mensen. Vermits de volgende etappe 140 km is, moeten we de rit opsplitsen. Dit is niet simpel omdat in dit deel van de provincie heel weinig accommodatie is. Volgens onze gastvrouw zouden er hotels zijn in Hosadurga. We vertrekken voor een rit van 95 km zonder hotelreservatie. Altijd spannend! Omdat we zoveel kilometers moeten doen, kiezen we voor de highway in de hoop dat we sneller vooruit gaan. Voor het eerste deel is dit zeker waar. Wind in de rug en overwegend dalen… we dalen van 1100 m naar 700 m. Een paar kilometers voor Hosadurga begint de miserie. Ze zijn aan de weg aan het werken en alles moet over 1 rijvak. We ploeteren verder in aangestampte aarde tot aan de stad. We zijn moe en zijn het grondig beu. We komen aan een hotel en nemen de kamer. We hebben de puf niet om verder te zoeken. Het blijkt een heel basic kamer te zijn, groezelige lakens (gelukkig hebben we steeds een lakenzak bij), bloedsporen op de muur. Volgens de hotelbediende is dit poeder (bindi) dat de vrouwen op hun voorhoofd smeren. Met wat speeksel wordt de muur gereinigd. Electriciteit is er pas vanaf 18 uur. 1 handdoek is beschikbaar want de rest hangt te drogen. We willen jullie de details van de badkamer besparen. De douche werkt niet en we moeten het doen met een kommetje water.  Er is wel warm water. We eten in het restaurant van het hotel en omdat we bier bij hebben worden we in een apart hokje gezet. (2 m2) Daarna gaat het rode gordijntje dicht. Niemand mag zien dat we bier drinken. Regelmatig wordt het gordijntje opengetrokken en vragen ze of we nog iets nodig hebben. Heel speciaal. ‘s morgens zijn we voor 7 uur weg.
Voor het tweede deel van de etappe nemen we weer kleine wegen en rijden langs dorpjes waar ze nog geen toeristen gezien hebben. Onder de baan zijn er heel weinig deftige drank-of eetgelegenheden. Noodgedwongen stoppen we dan steeds aan een stalletje. Zodra we stoppen komt de helft van het dorpje langs en worden we bekeken alsof we buitenaardse wezens zijn. In het begin kunnen we er nog mee lachen maar nadien wordt het allemaal te veel. We willen gewoon wat rust. Tijdens het fietsen komen ook dikwijls motorrijders naast ons rijden, met steeds dezelfde vraag “where are you from”.  Ontbijten doen we ook steeds aan een stalletje (tenminste als we fietsen) . Als ontbijt nemen we idli (een soort hartige rijstcake met daarbij 2 pikante sausjes)  of Masala dosa (een flinterdunne pannenkoek gevuld met curry aardappelen).

In Chitradurga, de stad met het grootste fort van Karnataka nemen we een goed hotel. Vanop ons terras hebben we zicht op het fort.  Het is hier bijzonder rustig en we nemen hier ook een rustdag om het fort te bezoeken. Het fort strekt zich uit over verschillende heuvels en werd gebouwd tussen de 11de en 13de eeuw. Er zijn 18 tempels in het bovenste fort en 1 enorme tempel in het onderste tempel. Men kan hier uren in ronddwalen en over de enorme rotsstenen klauteren. Wij doen het echter kalm aan en genieten nog van onze mooie kamer met roomservice.

De volgende rit gaat naar de archeologische site Hampi, UNESCO werelderfgoed en 140 km verder. Hier weer hetzelfde liedje…er is nauwelijks accommodatie onder de baan. Via een Indische journalist van NFA Post die ons volgt, wordt een kamer geboekt in een onbeduidend stadje Kudigli, 86 km verder. We nemen weer de highway om sneller vooruit te gaan maar het is een eentonige weg. Hier in Kudigli weer een basic kamer maar het is min of meer proper. We klagen niet.  Het tweede deel naar Hampi gaat weer over gewone wegen en we worden weer getrakteerd op mooie vergezichten. In Hampi nemen we een gezellige homestay en gaan hier 3 dagen blijven om al dat moois te bezoeken.

1. Marijke:
    5 februari 2025
    Wat een avontuur! Ik heb heel erg moeten lachen om het verhaal van het restaurant met het biertje achter het gordijn!
    En jullie hebben die basic kamer ook weer geweldig beschreven. Leuk om te lezen!
    Straks heerlijk genieten van Hampi!
  2. Luc D'Hoine:
    Wat een avonturen !
  3. Bie goovaerts:
    5 februari 2025
    man man man hoe avontuurlijk kan je zijn he ?
    Ik zou wel een fotooke willen zien van het "bierhokje met rode gordijn", hier gebeuren andere dingen achter rode gordijntjes als een biertje drinken ...
    maar weer zo mooi om jullie route te kunnen volgen .
    ik geniet telkens van jullie verhalen , enne tussen haakjes 85 km fietsen moet ge niet aan iedereen vragen , zelfs jongere die 8 km van school wonen worden met auto gebracht of in 't slechtste geval nemen ze de bus , maar de fiets nee nee das te vermoeiend!!! dus dikke chapeau voor jullie tweetjes
  4. Willy lus:
    5 februari 2025
    Een hele belevenis ja wadde en dan een biertje achter een rood gordijntje.In elk geval een ervaring rijker waar je achteraf eens goed kunt mee lachen. Er zijn in elk geval serieuze trippen bij gelukkig volgen telkens een paar rustdagen.groetjes Lus enWilly
  5. Martin Van Gool:
    5 februari 2025
    Ja, het is precies toch iets anders dan een vakantie met TUI, heb ik de indruk.
    Maar qua authenticiteit kan het alvast tellen. Mooie verhalen, mooie foto's ook.
    Laat de volgende maar alvast komen.
    En dan ga ik nu eerst een biertje drinken (een gordijn komt er niet aan te pas) en vervolgens een uitgebreide douche nemen in een comfortabele badkamer met een zachte propere handdoek... (knipoog)
  6. Ludwig:
    5 februari 2025
    Heb weer genoten van jullie verhaal broer en kijk al uit naar het volgende. De moed er in houden en wees voorzichtig he.
  7. Nancy De Bie:
    6 februari 2025
    😅die met zijne brommer moet wel geen schrik hebben dat ze hem overvallen 😅🤣. Prachtige avonturen weeral .
  8. Peter De Moudt:
    Zalig om te lezen.
  9. Marc Van der Burght:
    6 februari 2025
    Avontuurlijke reis ! Nog veel fietsgenot ...
    Groetjes
  10. Paul:
    6 februari 2025
    Nog steeds een zeer fascinerend avontuur van 2 alcoholverslaafden in centraal India.
  11. Marc VdV:
    11 februari 2025
    Hier kerstweer,15 centimeter sneeuw
  12. Saskia:
    15 februari 2025
    Jawadde wat een avonturen maak jij mee! Knap zenne xxx